Hoe hoog mag mijn aflossing zijn?

lening

Als je een lening wil aangaan moet je toch enkele stappen goed doornemen. Het is niet aan te raden zomaar blind de eerste beste lening aan te vragen. Je budget moet goed op orde zijn en belangrijk is dat je weet hoeveel je kan lenen.

Bekijk hier alle courante leningen!

Hoe hoog je maandelijkse aflossing mag zijn zal vooral van je inkomen afhangen. Hoe hoger je inkomen, hoe meer je kan lenen. Ben je alleenstaand, dan zal je minder kunnen lenen als je samenwonend of gehuwd bent. Het is afhankelijk of je dan de lening alleen aangaat of samen met je partner. Indien samen met je partner, dan zullen beide inkomens samengeteld worden en berekend hoeveel je maandelijkse aflossing kan zijn.

Als alleenstaande zal je dus minder kunnen lenen. De regel is, eigenlijk met elke lening, dat je een derde van je inkomen moet kunnen behouden om van te leven. Is dat niet het geval, dan zal je mogelijk een negatief antwoord krijgen van de bank en dus geen lening kunnen krijgen. Ga dit steeds na of je nog een derde zal overhouden van je inkomen, na aftrek van de maandelijkse aflossingen.

Via een online simulatie kan je bij zowat alle banken bekijken hoeveel een lening zal kosten. Banken zijn verplicht om alle kosten te vermelden op hun websites, dus jij hebt onmiddellijk een beeld van de maandelijkse aflossingen inclusief alle kosten. De jaarlijkse kosten percentage kan verschillen van bank tot bank, dus zeker de moeite om alle banken te vergelijken er de goedkoopste lening uit te halen. Zo kan je je maandelijks heel wat geld uitsparen en overhouden om van te leven.

Het leven is sowieso al duur dezer dagen. Een lening is soms nodig, een onverwachte uitgave die je niet kan uitstellen en als je niet genoeg spaargeld hebt staan. Dan is een lening de snelste oplossing. Je kan uiteraard ook geld lenen om een woning te kopen, een verbouwing aan je woning. Ook vaak om een auto aan te kopen, of zelfs voor kleine elektro toestellen zoals wasmachines, vaatwassers, tv’s en smartphones kan je een lening aanvragen. In het geval van de elektro toestellen kan dit soms al via de winkel van aankoop geregeld worden om een krediet af te sluiten. Ook daar zal men naar je financiĆ«le toestand vragen en berekenen of je de lening wel aankan.

Dus je inkomen speelt een grote rol, ook het type van contract je hebt. Indien je een vast contract hebt en al enkele jaren aan de slag bij dezelfde werkgever, dan zal een bank meer vertrouwen hebben om je een lening toe te staan. Dan is een bank ook zekerder dat je de lening zal kunnen blijven terug betalen, want daar gaat het uiteindelijk om. Heb je echter geen vaste job, dan zal een bank kijken of je eventueel een waarborg kan voorleggen of vragen of je een deel van je spaarboek kan gebruiken, maar indien een bank geen zekerheid ziet dan zal de lening veel moeilijker toegekend worden.

Indien een bank de aanvraag wil behandelen dan zullen bewijzen van je inkomen nodig zijn. Vaak een loonfiche van de laatste drie maanden. Aan de hand daarvan kan de bank zien of je effectief een vaste job hebt of niet. En zo heeft het ook zwart op wit wat je inkomen is. Hou je je loonfiches niet bij, dan kan je altijd bij je werkgever terecht om een kopij aan te vragen. Je werkgever is verplicht dit te geven zonder opgave van reden.

Benieuwd hoe hoog je aflossing mag zijn? Klik hier verder om een handig overzicht te zien!

De stappen die je moet ondernemen om een lening aan te vragen zijn eenvoudig. Kijk na wat je effectieve aankoopbedrag is, ga naar de website van een bank of meerdere banken. Vergelijk de kosten per bank en hoeveel je uiteindelijk maandelijks zal betalen. Indien je een interessant aanbod hebt gevonden, dien de aanvraag in. De bank zal je aanvraag bekijken en bij akkoord een contract opsturen welke je moet ondertekenen. Eerstdaags zal je over het geld beschikken om kunnen uit te geven aan je gewenste artikel.
Je maandelijkse aflossing zal je vanaf dan in je budget moeten opnemen en er zeker aan denken dat je genoeg geld over kan houden om van te leven. Vaak zal de aflossing met een domiciliƫring van je bankrekening gehaald worden. Zo hoef jij je nergens zorgen om te maken en blijft je afbetaling gaan tot de laatste maand.

Let op: geld lenen kost ook geld.