Hoeveel kan ik lenen voor een auto?

lening

Een belangrijke stap in je leven, een auto kopen. Eindelijk zelf mobiel en vrij om overal naartoe te gaan. Altijd leuk om een auto uit te kiezen, merken te vergelijken, uitvoeringen tegen mekaar afwegen. Maar wat ook meespeelt, is een lening uitkiezen.

Bekijk hier alle autoleningen!

Na dat je de keuze van je wagen bepaald hebt zal je ook een keuze moeten maken welke lening je wil afsluiten. We gaan er van uit dat je zal moeten lenen om een auto aan te kopen. Een nieuwe auto is vaak al een groot bedrag dat je zomaar in één keer zou moeten neerleggen. Dan ga je best lenen om de betalingen over een bepaalde periode te spreiden.

Je zal je afvragen hoeveel je kan lenen om een auto aan te kopen. Wel dat hangt af van enkele factoren. Eén ervan is je inkomen. Hoeveel je verdient zal meebepalen hoeveel je kan lenen. Hoe hoger je inkomen is hoe meer je zal kunnen lenen voor je auto. Wat uiteraard ook van belang is, is of je een vaste job hebt of niet. Met een vast contract is een bank vrij zeker dat je elke maand je afbetaling kan doen. Heb je geen vast contract, maar interim werk of een uitkering, dan zal een bank je lening aanvraag mogelijk weigeren of een zeer laag bedrag uitlenen.

Een autolening kan soms tot 7 jaar gaan, dus al die tijd moet je ook zekerheid bieden dat je die lening kan afbetalen. Je maandelijks bedrag komt dan wel veel lager bij een langere lening. Maar je kosten zullen hoger liggen, aangezien er een jaarlijks kosten percentage is op je lening. Het is wikken en wegen. Wil je de auto snel af betalen of liever iets langer en ook iets meer kosten hebben.

Heb je nog andere leningen lopen, ook hier zullen banken naar kijken als je een aanvraag indient. Aangezien je een derde moet overhouden van je inkomen om van te leven, moet je zien dat je dus nog genoeg over hebt om een aanvraag te doen als je een auto lening wil aangaan. Maak snel even de rekensom hoeveel inkomsten je hebt en hoeveel uitgaven. Aan de hand daarvan kan je zelf al een analyse maken of het kan lukken of niet. Of je kan kijken voor een goedkopere auto en dus een lager lening bedrag.

Nog iets waar een verschil op zit om te weten hoeveel je kan lenen voor een auto, is of het over een nieuwe auto gaat of een 2dehands auto. Er zijn namelijk andere kosten aan verbonden en daar moet je uiteraard rekening mee houden. Het ligt ook voor de hand dat de lening hoger zal zijn bij de aankoop van een nieuwe auto, aangezien die meer kosten dan een 2dehands auto.

Geeft de bank nu een negatief antwoord, dan kan je steeds kijken om een deel contact te betalen en het andere deel toch te lenen. Zo ligt je bedrag lager en kan een bank misschien sneller geneigd zijn je de lening toe te staan. Hou steeds rekening dat je maandelijks budget in orde blijft en je geen financiële problemen krijgt. Want een lening is niet de enige kost bij de aankoop van een auto. Maandelijks zal je ook verzekering, onderhoud en benzine moeten bijrekenen.

In sommige gevallen kan je meer lenen dan het aankoopbedrag van je auto. Hiermee kan je eventuele opties bekostigen. Vraag dit goed na in de bank wat de mogelijkheden zijn en hoeveel je dit extra zal kosten.

Vele banken beschikken over een online simulatie tool, waarmee je kan kijken hoeveel een bepaald bedrag je over een duurtijd zal kosten per maand. Dit is al een handige eerste stap die je een goed beeld zal geven wat de effectieve kosten zullen zijn van de lening. De bedragen en kosten liggen bij elke bank anders, dus vergelijk alles goed zodat je weet waar je aan toe bent. Uiteindelijk is een lening in zijn geheel een kost, dus is het interessant om ook die kost zo laag mogelijk te houden.

Ontdek hier hoeveel je kan lenen voor een auto!

Indien je de aanvraag wenst officieel te maken, kan je de aanvraag via de website van de bank doen. Indien zij akkoord gaan zal je een papieren contract toegestuurd krijgen welke je dient in te vullen en terug te sturen. Als je zelf naar de bank gaat, kan je alles in het kantoor regelen en stap je buiten met een lening en met een nieuwe wagen.

Let op: geld lenen kost ook geld.