Hoeveel kan ik lenen?

lening

Voor wie een lening wenst aan te gaan, moet weten dat er enkele regels zijn en voorwaarden vooraleer je een lening kan verkrijgen. Het is niet mogelijk zomaar eender welk bedrag te gaan lenen. Een bank gaat eerst na of je een lening wel aankan. Zodat zij niet in de problemen komen, maar ook jij niet.

Vind hier de goedkoopste leningen!

Je wil niet in de problemen komen door een te hoge lening aan te gaan. Je maandelijks budget moet in balans blijven. Er zijn helaas heel wat mensen die een lening aangaan die ze op termijn niet meer kunnen afbetalen. Daarom hebben de banken volgende maatregelen.

Een bank gaat na wat je inkomsten zijn. Hoeveel jij en eventueel je partner netto verdienen. Indien je samen met je partner de lening aangaat zal dit bedrag samengeteld worden en kan je mogelijk meer lenen dan alleen. Indien er nog andere werkinkomsten zijn, zullen deze ook opgeteld worden bij het gezamenlijk inkomen. Er kunnen nog inkomsten zijn zoals kindergeld, inkomsten van huurgelden. Uiteraard weet een bank ook graag hoeveel spaargeld je hebt staan. Alsook het bedrag dat je maandelijks nog kan opzij zetten. Dat is altijd handig om te weten voor een bank, in welke financiële situatie je je op die moment bent.

Langs de andere kant worden ook de uitgaven eens bekeken. Daar komen zaken aan bod zoals, de huur of hypotheeklast die je momenteel moet afbetalen. Het aantal kinderen in het gezin. Andere leningen zoals bijvoorbeeld voor een auto en kleine elektro toestellen. Indien je onderhoudsgeld moet betalen dien je dit ook te vermelden.

De inkomsten en uitgaven zijn twee sterke factoren waar een bank zich op zal baseren. Maar ook het bedrag dat je wenst te lenen is uiteraard van belang. Alsook de geschiedenis van andere leningen en het doel van een lening. Een bank weet graag waarvoor je de lening zal gebruiken, dus zorg voor een sterk dossier zodat je een bank kan overtuigen.

Het bedrag dat kan ter beschikking stellen verschilt sterk van bank tot bank, dus zorg dat je bij meerdere banken een aanvraag indient. Enkel zo zal je ze tegen mekaar kunnen uitspelen en tenslotte minder kosten betalen. Want ook dat is iets wat mensen vaak vergeten, geld lenen kost ook geld. Aan elke lening zijn kosten verbonden die je aan de bank moet betalen, dus hou hier rekening mee als je een lening bedrag aanvraagt.

Zowat alle banken hebben dezer dagen ook een simulator op hun website. Daar kan je ingeven hoeveel je wenst te lenen, voor wat je wenst te lenen en op hoeveel tijd je wil afbetalen. Zo heb je al snel een eerste idee wat de lening je zal kosten per maand en wat de kostenpercentage is.

Er zijn vele zaken waarvoor je een lening kan aanvragen, van huizen tot auto’s. Of ook kleine toestellen zoals tv’s, wasmachines en dergelijke meer zijn de dag van vandaag met een lening te bekostigen. Verbouwingen aan je huis, daar heb je vaak ook een lening voor nodig. Grote uitgaven die je met spaargeld niet kan of wil betalen, daar vraag je een lening voor aan.

Als alleenstaande is het vaak moeilijker om een lening aan te vragen. Je inkomsten zijn zo hoog niet en je kosten liggen in verhouding hoger. Er is een regel die zegt dat je 1/3e moet overhouden om
comfortabel te kunnen leven. Dus je kosten mogen niet meer dan 2/3e bevatten. In die kosten zit dan ook een mogelijke lening. Qua bedrag dien je ongeveer € 650,00 over te houden maandelijks om voldoende over te hebben om je dagdagelijkse aankopen te doen.

Bij een gezin of samenwonenden ligt dit anders, aangezien je het loon kan samentellen en zo de kosten kan delen. Je dient samen € 1000,00 maandelijks over te houden.

Benieuwd hoeveel jij kan lenen?

Een aanvraag via een simulator is nog geen verplichting om de lening aan te gaan. Dit is een eerste stap zonder contact met de bank, die je kan aangaan om te kijken wat de lening je gaat kosten. Wens je de lening toch aan te vragen dan kan je een papieren contract opsturen. Daarna zal de bank een beslissing nemen of ze de lening goedkeuren of weigeren. Dit gaat allemaal in een periode van enkele weken. Ga je liever persoonlijk langs in een bank, dat kan uiteraard ook nogaltijd. Een bankbediende zal je met alle plezier helpen en je gegevens op een correcte manier verwerken. Zo weet je ineens wat je situatie is en of je een lening zal toegekend krijgen of niet.

Let op: geld lenen kost ook geld.