Subsidies voor een traplift: de mogelijkheden op een rij

traplift

Met een traplift blijf je in je vertrouwde woonst wonen, en dat op een veilige manier. Schrik voor een kostenplaatje van 10.000 euro of meer? Niet nodig: vanaf 3.000 euro heb je al een traplift. Daarnaast voorzien verschillende organisaties, provincies en gemeentes subsidies om het prijskaartje te drukken. 

Voor 65-plussers: premie van Wonen Vlaanderen

Ben je ouder dan 65 jaar, dan kom je in aanmerking voor de Vlaamse aanpassingspremie van Wonen Vlaanderen. Die financiële tegemoetkoming dient om een woning aan te passen voor senioren. Concreet betaalt Wonen Vlaanderen de helft van het aankoopbedrag terug, met een maximum van 1.250 euro.

Daarvoor gelden enkele voorwaarden: 

  • Je inkomen is niet hoger dan:
    • 31.340 euro, als je alleenstaand bent;
    • 43.870 euro, als je een persoon ten laste of een partner hebt (+3.510 euro per bijkomende persoon ten laste).
  • Op het moment van de aanvraag ben je geen eigenaar van een tweede woning. 
  • De totaalkosten van de traplift liggen hoger dan 1.200 euro, inclusief btw.

Je kan de subsidie aanvragen na de montage van je traplift. De facturen dien je maximaal 2 jaar na factuurdatum in. Wonen Vlaanderen vertelt je uiterlijk 3 maanden na je aanvraag of je al dan niet een subsidie krijgt. 

Subsidie van het VAPH

Het Vlaams Agentschap voor Personen met een Handicap – kortweg VAPH – voorziet subsidies om hulpmiddelen en woningaanpassingen te bekostigen. Ook trapliften horen daarbij. De aankoopvergoeding voor een traplift bedraagt maximaal 8.399, 71 euro. Daarnaast komt het VAPH ook tussen in het jaarlijkse onderhoud en eventuele herstellingskosten.

Belangrijk: om aanspraak te maken op een subsidie van het VAPH, moet je vóór je 65ste een dossiernummer aanvragen. Met dit nummer kan je op elk moment een subsidieaanvraag indienen, ook als je ouder bent dan 65.

Provinciale premies

Doe zeker ook navraag bij de provincie waar je woont. De kans is reëel dat ze financieel tussenkomt voor ouderen of mensen met een handicap. De provincie Vlaams-Brabant bijvoorbeeld neemt 50 of 75% van de totale aankoopsom van een traplift op zich, met een maximum van 2.500 euro.

Gemeentelijke subsidies 

Pols ook bij je stad of dorp naar premies op lokaal niveau. Het bedrag dat je kan opstrijken verschilt wel grondig van gemeente tot gemeente. Met de premiezoeker zie je in een oogopslag in welke mate jouw stadsbestuur tussenkomt wanneer je een traplift koopt. 

Nog meer besparen? 

Wil je de prijs verder drukken? Dan kan je ook een tweedehands traplift overwegen. Die vind je onder andere bij Otolift, de marktleider in de Benelux. Een tweedehands exemplaar is er net zo degelijk en veilig als een nieuwe traplift. Koop je daarentegen een nieuwe traplift, dan geniet je van een terugkoopgarantie: Otolift geeft je een eerlijk bedrag voor je oude traplift, waardoor je het prijskaartje nog verder verkleint. 

Heb je tot slot maar voor een beperkte tijd een traplift nodig? Bij Otolift kan je ook een traplift huren, mét onderhoud, service en garantie inbegrepen.

Let op: geld lenen kost ook geld.