Hoeveel kan ik lenen als startende ondernemer?

Wanneer u een eigen bedrijf wilt starten zult u moeten zorgen voor een startkapitaal. Daarnaast zijn er natuurlijk nog veel meer kosten voor bedrijven die moeten worden geleend. Vaak kunt u met een starterslening zorgen dat u over voldoende geld beschikt voor het levensvatbaar maken van uw bedrijf. Daarnaast zijn er nog subsidies waar u mogelijk voor in aanmerking komt als startende ondernemer.

simulatie

Lenen als startende ondernemer
Om startende ondernemers te stimuleren en op weg te helpen zijn er vaak een aantal leningen en subsidies die voordelig zijn voor startende ondernemers. Een voorbeeld van zo’n voordelige lening voor starters is bijvoorbeeld de win-win lening. De Vlaamse overheid wil met deze regeling particulieren aanmoedigen om geldmiddelen ter beschikking te stellen voor nieuwe ondernemingen waardoor er dus voor een startende ondernemer gemakkelijker een kapitaal te vinden is in de directe omgeving. Een voorbeeld is bijvoorbeeld het beschikbaar stellen van geld aan bijvoorbeeld een kennis, vriend of familielid met een KMO. Met de win-win lening kunt u dan korting krijgen bij de belasting. Als de lener het bedrag toch niet kan terugbetalen kan de investeerder geld terugkrijgen door middel van ‘fiscale recuperatie’. Hierbij krijgt hij 30 procent van het niet betaalde bedrag terug via eenmalige belastingvermindering. Voor deze regeling komen ondernemers in aanmerking met een in Vlaanderen (met uitzondering van Brussel dus) gevestigde kmo met economische activiteit. De win-win lening kan maximaal 200.000 euro bedragen en moet minimaal 8 jaar lopen. Kijk voor meer informatie over deze manier van lenen op winwinlening.be.

Ook de starterslening is een goed middel dat wordt aangeboden om startende initiatieven te ondersteunen. Deze wordt enkel toegekend aan startende ondernemers. De Belgische overheid en de banken willen op deze manier startende ondernemers stimuleren en op weg helpen naar een mooie toekomst. Hoeveel u kunt lenen hangt af van een aantal factoren. Het bedrijfsplan moet bijvoorbeeld aan de bank worden voorgelegd waaruit deze precies kan opmaken wat de activiteiten precies zullen inhouden en wat u verwacht nodig te hebben voor het uitvoeren van al uw activiteiten. Vervolgens zal er worden gekeken naar het bedrag dat u nodig hebt om het bedrijf levensvatbaar te maken. Vaak kunt u dit bedrag dan lenen met behulp van een starterslening. Er bestaan echter twee verschillende startersleningen. De gebruikelijke starterslening is die van het zogenaamde Participatiefonds. Ook zijn er banken die startersleningen verstrekken. Deze zijn een stuk commerciëler waardoor er vaak meer kosten bij komen kijken. Het is echter bij een starterslening altijd de intentie van de verstrekker om een ondernemer of onderneming te helpen bij een vliegende start!

Steun van de overheid voor startende ondernemers
De Belgische overheid steunt ondernemers op verschillende vlakken met bijvoorbeeld subsidies en regelingen. Een voorbeeld hiervan is het recht op een werkloosheidsuitkering. Elke startende ondernemer die zijn activiteiten om objectieve redenen moet stopzetten kan zijn recht op werkloosheidsuitkeringen hernemen. Het Participatiefonds is opgericht om het eigen vermogen van KMO’s, ondernemers en vrije beroepen te versterken en de werkloosheid te bestrijden. Hier kunnen dus gunstige leningen worden afgesloten door startende ondernemers aan de hand van verschillende formules. Soms moet er dan ook een deel eigen kapitaal worden ingebracht of zijn er bepaalde voorwaarden verbonden aan de looptijd of rente. De overheid steun vennootschappen tijdens de eerste drie jaar van hun oprichting vrijgesteld worden van de vennootschapsbijdrage. Ook kan iemand die zich voor de eerste keer als zelfstandige vestigt worden vrijgesteld van verhoging van de belastingen in het geval dat zij niet voldoende vooraf kunnen betalen.

simulatie

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Let op: geld lenen kost ook geld.