Bij het starten van een eigen zaak komt een hoop kijken. Het begint bij een idee, maar er is meer. U zult uw plannen serieus moeten gaan vormgeven in een ondernemingsplan en ook moet u op zoek naar alle praktische informatie die u nodig hebt. Hebt u de juiste opleiding in huis? Welke rechtsvorm gaat u kiezen voor uw bedrijf? Kunt u beroep doen op bepaalde steunmaatregelen? En natuurlijk: is mijn idee financieel haalbaar? Want er zijn genoeg mogelijkheden om van start te gaan met een goed idee zoals een starterslening. Lees alles over de financiële haalbaarheid van uw onderneming en over het vinden van voldoende kapitaal.
Bekijk de financiële haalbaarheid van uw plan!
Wanneer u uw plannen op papier hebt gezet en bent overtuigd van het feit dat die plannen werkbaar en haalbaar zijn moet het financiële plaatje ook gaan kloppen. Het onderzoeken van uw financiële plan en de haalbaarheid hiervan kunt u bekijken middels het opstellen van een financieel plan met de cijfermatige vertaling van de ideeën en strategieën uit uw (marketing) plan. Door dit op te stellen krijgt u een beter overzicht of het goed zit met uw plan in financieel opzicht. U gaat kijken wat het kost om uw concept te realiseren en wat dit u gaat opleveren. U gaat ook kritisch bekijken welke kosten en opbrengsten u kunt verwachten uit uw activiteiten. Een belangrijke vraag is ook wat u moet investeren om uw plan levensvatbaar te maken. Ook of uw plan financieel rendabel is, is een enorm belangrijke vraag. Zoek dan ook goede antwoorden voor deze vraag en zorg ervoor dat u deze kunt onderbouwen tijdens het onderhandelen met mogelijke geldschieters.
Op zoek naar voldoende investeringsmiddelen
Het niet hebben van voldoende kapitaal om te investeren in uw onderneming levert problemen op. Er moet dus worden gezocht naar voldoende financiële middelen, en als u die zelf niet heeft zult u deze elders moeten zoeken. Het is echter niet gemakkelijk om zomaar een krediet te krijgen bij de bank. Enkel goed onderbouwde financieringsprojecten die voor een win-win situatie die ook voor de bank iets opleveren zijn interessant. Met een goed plan zult u dus gemakkelijker een krediet kunnen aanvragen. Er zijn een aantal mogelijkheden voor starters en steunmaatregelen van de overheid die uitkomst kunnen bieden. Het Participatiefonds is opgericht voor het ondersteunen van startende ondernemingen. Deze verstrekken dan ook startersleningen die gunstiger zijn dan die van de bank. Ook de bank heeft vaak startersleningen, al zijn deze een stuk commerciëler en dus ook vaak prijziger.
de hoogte van een Starterslening hangt onder andere af van uw eigen inkomen en uw vermogen. Op internet kunt u bij de instelling waar u wilt lenen vaak berekenen welk bedrag u kunt lenen.
Steun van de overheid voor startende ondernemers
Ook zijn er bepaalde initiatieven voor innovatieve projecten en bijvoorbeeld belastingvoordelen voor ondernemers die een milieuvriendelijke of energiebesparende investering doen. Ook steunt de Belgische overheid het lenen bij particulieren met de win-win lening. Hierdoor kunt u terecht bij familie en vrienden voor een lening die u een goedkopere lening en het risico van de geldschieter in bepaalde mate beperkt. Wanneer er een gebrek is aan waarborgen kan er een beroep worden gedaan op de Waarborgregeling. Hiermee kan een deel van de waarborgen worden overgenomen door de overheid. Het aanwerven van personeel kan ook zorgen voor een extra voordelen. Ook kunt u nagaan of bij uw gemeente of provincie nog aantrekkelijke maatregelen zijn voor startende ondernemers. Lees goed na welke voorwaarden en verbonden aan deze maatregelen. Niet iedere startende ondernemer komt in aanmerking voor steun van de overheid. Ook voor bestaande bedrijven zijn er vaak interessante voordelen.