Een huis aankopen is een dure aangelegenheid. Niet alleen de aankoop van je huis, maar ook de schrijfkosten en al wat er komt bij kijken kost geld. Vaak geld dat je niet zelf op de bankrekening hebt staan. Dan moet je maar gaan lenen en zien welke woning je daarmee kan kopen. Maar die werkwijze draai je best om. Zorg dat je eerst weet hoeveel je precies kan lenen en ga dan kijken voor een woning. Eens je een geschikt huis hebt gevonden kan je een bod uitbrengen. Dat weet je al dat de bank zeer waarschijnlijk de aanvraag zal goedkeuren. Anders kan de verkoper je bod aanvaarden, maar de bank weigeren. Als het dan slecht loopt kan je het reeds betaalde voorschot niet meer terug vorderen.
Start hier de aanvraag van je lening!
De verhalen die je soms hoort van mensen die een bod op een woning uitbrachten, maar dan een ‘neen’ te horen kregen in de bank, komen helaas vrij vaak voor. Dat zijn dan mensen die niet eerst geïnformeerd hebben naar hun mogelijkheden, of te hoog geboden hebben en dan uiteindelijk merken dat het toch niet mogelijk is om de financiering rond te krijgen. Een tip dat we je meegeven: zorg eerst dat je exact weet hoeveel de bank je wil lenen. En stem daarop de aankoop van je huis af. Koop geen huis dat je toch niet kan betalen of waar je lening veel te hoog ligt. Zorg voor een goed bod en dat je alle kosten ook nog kan betalen. De schrijfkosten kan je meestal niet bijlenen, dus die moet je in eigen handen hebben. En dat is vaak ook al een aardig bedrag, dus eigen middelen zijn vereist.
Je kan gelukkig zelf al aan de slag als je wil berekenen hoeveel je kan lenen. Dankzij het internet moet je daarvoor niet meer naar de bank en kan je vanop de computer thuis al enkele berekeningen doen. Door het ingeven van je inkomsten en uitgaven, het bedrag van aankoop van het huis en de duurtijd van de lening kan je de berekening al doen en weet je ook snel hoeveel de maandelijkse afbetaling zal zijn. Reken dat je ongeveer 1/3e kan uitgeven aan alle leningen samen. Dus als je nog een autolening of een persoonlijke lening hebt lopen, moet je die bij het woonkrediet tellen. Heb je dan nog voldoende marge, geld om van te leven, dan kan je eventueel al eens bij de bank zelf verder informeren en een eerste aanvraag doen. Dan geven zij je een positief of negatief antwoord. Bij positief krijg je een bevestiging van hoeveel je precies kan lenen. Nogmaals, hou ook rekening met alle kosten die er nog bij komen. Niet alleen de schrijfkosten van de notaris, maar ook eventueel werken aan de woning.
Veel bestaande woningen zijn niet in orde met de elektriciteit, dus dat is een eerste kost die je zal hebben. Het keuringsverslag is wel handig, maar als leek weet je niet wat het je precies zal kosten. Zorg dus dat je hierop voorzien bent. Ook om de woning leefbaar te maken en van alle comfort te voorzien, moet je toch wat budget hebben. Mocht je zelf geen middelen hebben kan je dit altijd bijlenen. Een bank stuurt dan een schatter en deze zal inschatten wat de waarde van de woning is voor de werken en na de werken. Op basis daarvan zal je ook horen wat je precies kan lenen en hoeveel je extra kan lenen om werken uit te voeren.