Je hypotheekbedrag berekenen: lees dit voor je eraan begint!

Vele mensen die op zoek zijn om een woning te kopen maken vaak nog een grote fout. Vooraleer met een bank gesproken te hebben of nog maar wat informatie opgezocht te hebben, gaan ze al een bod doen op een woning. Elk bod op een huis of appartement is bindend. Als de verkoper je bod aanvaard, dan ben je volgens de wet verplicht om de woning ook aan te kopen. Wat je moet doen om dat te vermijden is eerst je hypotheekbedrag berekenen. Dan weet je hoeveel je maandelijkse afbetaling is, maar ook wat de totale aankoop van je woning kan zijn.

Start hier de aanvraag van je lening!

Het zijn zo van die verhalen die af en toe eens opduiken. Iemand die een bod doet op de woning en de verkoper zegt ‘ja’. Maar de koper weet niet wat hij aankan om te lenen en de koop kan uiteindelijk niet doorgaan. Dan kan de verkoper een al betaald voorschot opeisen als schadevergoeding. Vaak is dat 10 % van de totale aankoop. Dus heel wat gelt dat je zomaar ziet verloren gaan. Zorg dat jij niet in zo een situatie komt want als de aankoop van een woning overweegt dan wil je al het geld dat je bij mekaar kan krijgen goed spenderen. Een hypotheek is een eerste stap naar de aankoop van een woning. Een bank laat je toe om zelf alles te berekenen, op de website van alle banken staan handige simulatie tools om het een en ander uit te rekenen. En wat je zelf al kan doen, is tijd uitgespaard. Je hoeft niet meer persé naar de bank om dit te laten doen. Het is handig om informatie in te winnen, maar de eerste stappen kan je zelf al zetten.

Als je al weet welke bank je wil gebruiken, dan kan je de website van die bank bezoeken. Wil je eerst vergelijken, kies er dan enkele uit. Het is nooit slecht om banken te vergelijken, want de kosten bij een hypotheek zijn overal anders. Eens op de website kan je een hypotheek simulatie uitvoeren. Vul de gevraagde gegevens in en als resultaat zie je een bedrag verschijnen. Dat zal de maandelijkse afbetaling worden. Als je dat bedrag te hoog zou vinden, en dan vooral de kosten die er nog komen, ga dan door naar de volgende bank. Een hypotheek moet betaalbaar blijven, dus hou de kosten zo laag mogelijk. Een hypotheek die je als een steen rond de nek hangt is geen pretje, zeker als het voor vele jaren is. Dan is de aankoop van de woning niet zo leuk meer, zeker als je de financiële kant bekijkt.

Vergelijken is dus de boodschap, dan kan je met een gerust hart een hypotheek aanvragen. Maar de allereerste stap is toch het hypotheekbedrag berekenen. Laat je niet beetnemen en ga zeker niet te snel van start.

Start hier de aanvraag van je lening!

Let op: geld lenen kost ook geld.