Met z’n tweeën heb je vaak meer mogelijkheden wat leningen betreft. Het gezamenlijke inkomen is groter en dus is het gemakkelijker om een omvangrijke lening af te sluiten. Een hypotheek afsluiten bijvoorbeeld is niet zo gemakkelijk wanneer u alleenstaand bent. Tegenwoordig kan er niet zo’n groot bedrag meer worden geleend als vroeger en het inkomen zal dan tamelijk hoog moeten zijn, wil de bank bijvoorbeeld een hypotheek verstrekken die daadwerkelijk voldoende is voor het kopen van een huis of appartement.
Een hypothecaire lening voor een alleenstaande
Of u nu gescheiden bent of single door het leven gaat, het kan zomaar zijn dat u zich afvraagt of u als alleenstaande een woonkrediet kunt krijgen. U zult dan namelijk de afbetaling van deze lening ook in uw eentje moeten dragen. Het komt echter steeds vaker voor dat er mogelijkheden zijn voor alleenstaanden om een hypothecaire lening af te sluiten. Het aantal alleenstaanden dat een woonkrediet aanvraagt, neemt namelijk ieder jaar toe. Tegenwoordig is zelfs een derde van alle aanvragen gedaan door personen die alleen een lening afsluiten. Alleenstaanden lenen vaak enkel voor de aankoop van een appartement dan een huis en ze kiezen ook minder voor het renoveren van een woning dan koppels. Ook lenen zij dan juist weer vaak voor de aankoop van een huis.
Hoe hoog is het woonkrediet dat u kunt krijgen?
Als alleenstaande wordt gemiddeld 115.00 euro geleend. Koppels lenen gemiddeld 135.000. Dit toont dus aan dat het mogelijk is om een lening af te sluiten als alleenstaande. Maar hoeveel kunt u dan nu daadwerkelijk lenen? Dit hangt af van uw inkomen, de duur die u wenst voor de lening en de eisen die u stelt. Wilt u bijvoorbeeld een looptijd van 20 jaar dan zult u meer moeten afbetalen. Met een looptijd van 30 jaar blijft er maandelijks iets meer ruimte over om andere dingen te doen. Er is dus veel mogelijk en al die mogelijkheden brengen verschillende bedragen met zich met die u maximaal kunt lenen. De rentevaste periode die u kiest, bijvoorbeeld 5, 10 of 15 jaar, zorgt er ook voor dat het bedrag dat u kunt lenen hoger of lager wordt. Wilt u graag weten wat u maandelijks kunt afbetalen? Pas dan de 1/3-regel doet. Elke maand kunt ongeveer een derde van uw inkomen reserveren voor het aflossen van de lening. De rest van het inkomen is nodig voor het betalen van vaste lasten en andere leef kosten zoals gas, water en licht, telefoonrekeningen en boodschappen.
Geld lenen als alleenstaande ouder
De kans bestaat ook dat u als alleenstaande in aanmerking komt voor een sociale lening. Wanneer u hier in geïnteresseerd bent kunt u terecht bij de Vlaamse Maatschappij voor sociaal Wonen (VMSW) voor het Vlaams Woningfonds of een Vlaamse woonlening. Bent u alleenstaande ouder? Dan is de kans groot dat u goedkoper en gemakkelijker kunt lenen voor het huis dat u wilt financieren voor uw gezin. Als enige kostwinner is het niet gemakkelijk om voldoende geld te lenen bij de banken, maar met een sociale lening of sociaal woonkrediet is er meer mogelijk voor u als alleenstaande ouder. Het is dan mogelijk goedkoper te lenen dan bij de bank. Je kunt namelijk tegen een lagere rentevoet lenen waardoor je gemakkelijker een bedrag kunt lenen dat voldoende is voor de woning die je wilt kopen. Er zijn een aantal voorwaarden aan deze sociale lening. Je inkomen hoeft echter niet enorm laag te gaan, je komt meestal als gezin met een inkomen in aanmerking. Er wordt gekeken naar wat je gaat aankopen en de rentevoet hangt af van bijvoorbeeld het aantal kinderen en personen dat je ten laste hebt, het netto inkomen en waar de woning wordt gekocht. Er moet minsterns een kind ten laste zijn en men mag niet beschikken over een andere woning. Je mag een bepaald maximum inkomen hebben om in aanmerking te komen voor een sociale lening. Kijk voor alle informatie op www.vlaamswoningfonds.be.