Hoeveel kan ik lenen als student?

lenen als student

Iedereen weet natuurlijk dat studeren helemaal niet goedkoop is. Er komt een hele hoop bij kijken: collegegeld, schoolboeken en andere studiematerialen en misschien zelfs wel een studentenkot. En dan komen er natuurlijk ook nog de nodige uitgaven bij: verzekeringen, boodschappen, telefoonkosten, een internetrekening, noem het allemaal maar op. En, je wilt natuurlijk ook wel leuke dingen blijven doen. Gelukkig krijg je als student vaak studiefinanciering, en zijn er toeslagen voor bijvoorbeeld zorgkosten. Maar een bijbaan is onvermijdelijk. Sommige studenten moeten echter toch verder gaan kijken. Een studenten job is namelijk niet altijd mogelijk, omdat de meeste tijd toch in je studie gaat zitten. En als ook je ouders niet kunnen bijspringen zit er toch niets anders op: een studentenlening!

simulatie

Leningen die aansluiten bij het studentenleven
Het afsluiten van een lening om studie en studiekosten te kunnen afbetalen is al lang niet meer zo ongewoon. Het is vaak een geschikt alternatief, en het afsluiten van zo’n lening levert meestal weinig problemen op. Voor banken is een lening aan een student namelijk een goede investering. Maar, ook hier moet er rekening worden gehouden met het feit dat geld lenen ook geld kost. Die lening zal toch echt tijdig moeten worden terugbetaald. Gelukkig heeft een studentenlening over het algemeen goede voorwaarden. Over het algemeen is de rente namelijk een stuk lager dan bij de klassieke lening en je kunt zelfs afspreken dat de lening pas wordt terugbetaald vanaf het moment dat je klaar bent met studeren. Vaak is de aflostijd van een studentenlening zo’n vijftien tot vijfentwintig jaar. Voldoende tijd dus om na uw studie alles op tijd te kunnen terug betalen. Ook is er soms de mogelijkheid om zelfs een renteloze studielening af te sluiten via de hogeschool of universiteit. Deze kunnen dan worden aangevraagd bij de sociale dienst van de instelling. Bij de instelling kunt u terecht voor alle informatie over die manier van lenen. Ook is er de mogelijkheid om een renteloos voorschot aan te vragen op uw studietoelage. Deze wordt door de Vlaamse Gemeenschap verleend.

Hoeveel kan ik krijgen?
Er zijn er een aantal privé fondsen die leningen toekennen – zoals het BGJG (Bond voor grote en jonge gezinnen), de Stichting Fernand Lazard, het Limburgs studiefonds en de Vereniging van Burgerlijk Ingenieurs uit Leuven – die studenten de mogelijkheid bieden om aan geld te komen mocht de studiebeurs ontoereikend zijn om alle studiekosten te dekken.
Mocht u hier geen lening kunnen verkrijgen dan kunt u vaak bij een bank een lening op afbetaling voor diverse doeleinden afsluiten. Die lening is volledig online aan te vragen en u bepaalt zelf het vaste bedrag dat u maandelijks weer wilt aflossen. De bank koppelt hier vervolgens de looptijd van de lening aan vast. Aan deze lening is een vaste rente gekoppeld, waar geen extra kosten bovenop komen. Wat u precies kunt lenen is vaak online te berekenen door kort een aantal gegevens in te vullen.
Leen nooit te veel!
Het is natuurlijk erg verleidelijk om, als u eenmaal een lening kunt krijgen, meteen maximaal te lenen. Geldzorgen zijn op dat moment dan gewoon voor later. Met een goede vaste baan is die studie zo afgelost wordt vaak gedacht. Niets is echter minder waar. Een flink bedrag per maand loopt tijdens de looptijd van uw studie nu eenmaal flink op. Een studie duurt toch al gauw 4 jaar, en de geleende bedragen lopen vaak ontzettend op. De rente die soms toch echt betaald moet worden over een lening zult u dus ook daar bij op moeten tellen. Minder lenen kan dus ook daadwerkelijk zorgen dat u geld bespaart. Leen dan ook nooit meer dan nodig om te voorkomen dat u de lening niet op tijd kunt afbetalen. Het komt voor dat studenten na het studeren een nieuwe lening moeten afsluiten om een studenten lening tijdig te kunnen financieren. Al snel komt u dan in een financiële situatie terecht die erg lastig te doorbreken is.

simulatie

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Let op: geld lenen kost ook geld.