Hoeveel kan ik lenen als zelfstandige?

lenen als zelfstandige

Heeft u uw dagelijkse job en vast inkomen verruild voor het ondernemerschap? Dan zult u merken dat deze beslissing een hoop veranderingen met zich meebrengt. Het inkomen verandert bijvoorbeeld per maand, want het ligt er maar net aan hoeveel u aan het werk bent en wat er precies binnen komt aan werk. Daarnaast draait werken als zelfstandige om het doen van investeringen, en daarvoor is geld nodig. Bent u als zelfstandige op zoek naar een lening en bent u benieuwd hoe veel u kunt lenen? Lees dan voor meer informatie over dit onderwerp onderstaand artikel.

simulatie

Participatiefonds

Personen die in België een eigen bedrijf of onderneming willen opstarten kunnen voor startkapitaal bij verschillende kredietinstellingen terecht. Het is mogelijk om startkapitaal bij de bank aan te vragen, maar die stelt vaak strenge eisen en vragen om een hoge eigen inbreng. Er wordt gevraagd om een goed doordacht businessplan en u moet zelf garant kunnen staan voor de investering.

 

Als ondernemer kunt u daarom ook terecht bij het participatiefonds. Dit is een federale kredietinstelling die jongende ondernemers, beginnende zelfstandigen en werkzoekenden met een ondernemingsplan helpen bij het waarmaken van hun ideeën. Hiervoor bestaan er een aantal lange termijnformules, die voor de kredietnemer wordt afgesloten voor een periode van vijf tot tien jaar. Voor personen die recht hebben op een uitkering en werkzoekenden met een ondernemingsplan wordt er niet alleen financiële hulp verstrekt, maar ook andere steun zoals juridisch advies en advies over boekhouding.

 

Speciale lening voor ondernemers

Er zitten verschillende voordelen aan het afsluiten van een lening bij het participatiefonds. De rentevoet ligt bijvoorbeeld lager dan bij een klassieke bank. Het leenbedrag wordt opgedeeld in twee helften waarbij de ene helft door de bank wordt betaald en de andere helft door het participatiefonds. Als u als startende ondernemer bijvoorbeeld een lening bij het fonds aangaat van 250.000 euro, betreft het in feite een lening van 500.000 euro waarbij de tweede helft door de bank wordt betaald. Deze lening kan worden aangevraagd bij de bank waar u het investeringskrediet aanvraagt. Als de bank hiermee akkoord gaat, sturen zij uw dossier door naar het participatiefonds waar vervolgens beslist wordt of uw project wordt gefinancierd.

 

De stap naar het ondernemersvak is er niet zomaar een. Werken als zelfstandige brengt onzekerheden met zich mee, maar het is ook een spannend vak en u kunt voor uzelf aan de slag. Zorg ervoor dat uw ondernemingsplan bij de aanvraag van een lening goed in orde is, zodat de kans groter is dat u een lening verstrekt krijgt. Hopelijk kunt u dan snel aan de slag met uw eigen project, en ziet u snel uw eigen droom tot stand komen.

simulatie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Let op: geld lenen kost ook geld.