Hoeveel kan ik lenen met mijn loon?

lenen voor een huis

De meeste mensen zullen er wel eens last van hebben: een situatie waarbij er onverwachts een vrij grote som geld nodig is, bijvoorbeeld als de wasmachine er opeens mee ophoudt of de auto met pech langs de kant van de weg komt te staan. Tenzij u een potje heeft voor onverwachte uitgaven, is er de mogelijkheid dat u geld moet lenen bij de bank om bepaalde reparaties of de aanschaf van een nieuw product te kunnen bekostigen. Geld lenen is echter niet zonder risico’s en daarom is het belangrijk om te weten hoeveel geld u precies kunt lenen, zonder tijdens afbetaling in de financiële problemen te komen. Bent u benieuwd hoe veel u kunt lenen met uw vaste inkomen, lees dan verder in dit artikel.

simulatie

Individuele verschillen

De vraag ‘Hoeveel kan ik lenen?’ lijkt simpel, maar er zitten toch nogal wat haken en ogen aan het systeem van geld lenen. U moet over een lening bijvoorbeeld altijd rente betalen, wat betekent dat een lening uiteindelijk duurder is dan de hoeveelheid geld die u in werkelijkheid heeft geleend.

 

Allereerst is het belangrijk dat het per individu verschilt hoeveel er geleend kan worden. De hoogte van het krediet dat u kunt aanvragen hangt bijvoorbeeld af van het maandelijks vast inkomen. Dit hoeft bij de aanvraag van een kleine lening niet zo hoog te zijn als bijvoorbeeld voor een hypothecaire lening, waarvoor de bank tegenwoordig eist dat u minimaal 1000 euro per maand overhoudt. Dat betekent dat u waarschijnlijk geen lening aan kunt vragen wanneer er geen sprake is van een vast inkomen. Ook wordt er een maximum bedrag vastgesteld dat u kunt lenen. Dit is om de kredietnemer evenals de kredietverstrekker te beschermen. Wordt er meer geleend dan u daadwerkelijk terug kunt betalen, dan loopt u het risico om in financiële onzekerheid terecht te komen en heeft de bank geen zekerheid het geld terug te krijgen. Het maximum bedrag dat u kunt lenen hangt af van uw persoonlijke financiële situatie. Deze wordt bepaald door een combinatie van vaste inkomsten, maandelijkse lasten en andere vaste uitgaven. De maximale som is dan het bedrag dat geleend kan worden zonder dat de kredietnemer zichzelf in financiële moeilijkheden brengt. Meestal ligt dit bedrag niet hoger dan een derde van de vaste inkomsten.

 

Wilt u graag weten hoeveel geld u precies kunt lenen voor een bepaalde uitgave, dan zijn er op internet rekenmachines te vinden die u kunnen helpen bij het berekenen van uw maximale leenbedrag. U vult dan een paar gegevens in zoals inkomsten, uitgaven en of u alleen leent of met uw partner samen, omdat in dat geval het gezamenlijk inkomen telt. Op die manier kunt u precies zien of het voor u veilig is om te lenen en zo ja, voor welk bedrag u dan het beste een lening kunt aanvragen.

simulatie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Let op: geld lenen kost ook geld.