Hoeveel kan ik lenen na een echtscheiding?

Hoeveel kan ik lenen na een echtscheiding

Echtscheidingen vinden tegenwoordig helaas niet zelden plaats. De gevolgen zijn erg vervelend op alle vlakken. Zowel op praktisch als op emotioneel vlak, maar ook de financiƫle situatie zal er niet op vooruit gaan. In de meeste gevallen is de woning in het bezit van beide partijen, dus zowel van u als van uw partner. De kans is groot dat jullie een hypothecaire lening hebben lopen waar jullie beide voor hebben getekend en bij een echtscheiding wordt er naar een passende oplossing gezocht die zo positief mogelijk uitvalt voor beide partijen.

simulatie

Kan ik in mijn eentje de last dragen?

Wanneer een van de twee de woning wil behouden, dan zal de ander het liefste zien dat hij of zij uit de hypothecaire lening geschrapt wordt. Toch hoeft dit niet het geval te zijn, want een bank hoeft hier niet mee akkoord te gaan. Een vereiste is dat degene die de woning behoudt in staat is om de lening te kunnen dragen. Als dit niet mogelijk is door te lage inkomsten, dan kan het opgelost worden door een vorm van borgstelling. Deze borgstelling kan gewaarborgd worden door bijvoorbeeld een eventuele nieuwe partner of een familielid die bereid is om samen de last te dragen.

Bijkomende kosten
Als overnemende partij moet u rekening houden met registratierechten die verschuldigd zijn. Wanneer u samen met uw ex-partner eigenaar was van het huis, dan moet er een verdelingsrecht betaald worden. Dit gaat over 1% van de volledige waarde van de woning. Mocht dit allemaal mogelijk zijn en u kunt de hypothecaire lening in uw eentje dragen, dan kan er eventueel een extra hypotheek aangegaan worden om de ex-partner uit te kopen. Wees ervan bewust dat hier een hoop bank- en notariskosten aan verbonden zijn. Over het algemeen is het mogelijk om de interesten en het terugbetaalde kapitaal van de hypotheek fiscaal in te brengen. Als u al een hypotheek heeft, dan heeft dit echter weinig voordelen.

Kijk ook eens naar een consumentenkrediet. Dit kan voordeliger zijn voor u, omdat u dan geen last heeft van bijkomende kosten. Dit is echter wel alleen mogelijk wanneer het te lenen bedrag niet te hoog uitvalt en natuurlijk moet de bank hier ook mee instemmen. Er zijn altijd mogelijkheden die het vergelijken waard zijn, want een echtscheiding brengt altijd onverwachte kosten met zich mee en voor beide zal de financiƫle situatie er niet beter op worden. Wat voor jullie als ex-partners het beste is om te doen, verschilt per situatie.

simulatie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Let op: geld lenen kost ook geld.