Hoeveel kan ik lenen ongeveer?

Hoeveel kan ik lenen ongeveer

Stel u voor, u staat op het punt om een huis te kopen alleen of met uw partner, maar u weet niet hoe hoog de hypotheek is die u kunt krijgen. Dit is natuurlijk wel erg handig om te weten voordat u op huizenjacht gaat. Daarnaast zal u ook een bedrag over willen hebben voor eventuele extra werken die gedaan moeten worden aan de woning. De hoogte van uw hypotheek is natuurlijk bepalend voor de woning waar u in kunt komen te wonen. Tegenwoordig kunt u gemakkelijk een inschatting maken van de hoogte van de lening die u met uw inkomen kunt krijgen.

simulatie

Uw inkomen
Uw inkomen is natuurlijk de belangrijkste factor als het gaat om het berekenen van uw toekomstige hypotheek, ongeacht of u de lening via internet berekent of dat u naar een bank toe gaat. Uw inkomsten geven een duidelijk beeld van wat u later maandelijks af zou kunnen betalen en daarnaast kan het de bank een idee geven over de grootte van het risico dat ze wellicht lopen. Banken zijn tegenwoordig erg voorzichtig als het gaat om leningen verstrekken, dus ze zullen voorkomen dat ze een hypotheek geven aan een wanbetaler.
Een voorbeeld; u verdient iedere maand 1500 euro, waarvan u 1400 euro nodig heeft om uw lening af te betalen en andere vaste lasten, dan zal een bank u geen hypotheek geven, omdat de kans enorm groot is dat er dan problemen ontstaan; niet alleen voor de bank, maar ook zeker voor u. Dit risico wordt uiteraard een stuk kleiner wanneer u bijvoorbeeld 2000 euro per maand te besteden hebt en u slechts 1200 euro kwijt zou zijn aan leningen en vaste lasten.

De berekening

Alleen aan de hand van uw inkomen kunt u al een hele heldere inschatting maken van wat u maandelijks kunt missen. Probeer uw maandelijkse inkomen, min 1000 euro te pakken. Banken gaan er tegenwoordig namelijk van uit dat u 1000 euro per maand over moet kunnen houden om het risico voor u zo sterk mogelijk te verlagen. Van deze 1000 euro kunt u wel nog uw overige vaste lasten betalen zoals gas, water, licht en boodschappen. Uw inkomsten min die 1000 euro zou het bedrag kunnen zijn dat u maandelijks kunt aflossen voor uw hypotheek. Vermenigvuldig dit met de gewenste looptijd in maanden en u heeft een goede indicatie van uw toekomstige hypotheekkosten. Houd er hiernaast wel rekening mee dat er interestkosten bij komen kijken. Deze zijn verschillend per situatie en mogen zeker niet over het hoofd gezien worden!

simulatie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Let op: geld lenen kost ook geld.