Hoeveel kan ik lenen voor een tweede woning?

lenen voor een tweede woning

Een tweede huis in een warm vakantieland ver weg, wie droomt er niet van? Of een tweede woning vanwege praktische redenen, omdat het bijvoorbeeld handig is een plek te hebben in de stad waar u werkt, maar niet woont. Ook kan een tweede woning dienen als belegging, die u na aanschaf bijvoorbeeld verhuurt zodat u kunt profiteren van een extra maandelijks inkomen. Denkt u er over om een tweede woning aan te schaffen, maar heeft u hierbij wel behoefte aan het afsluiten van een lening? Lees dan in dit artikel alles over geld lenen bij het kopen van een tweede huis.

simulatie

Fiscale voordelen

Voor het aanschaffen van een tweede woning kunt u geld lenen bij uw vertrouwde bankier, of bij een bank in het land waar u de woning koopt. Koop u gewoon een huis in het eigen land, dan kunt u het best de lening afsluiten bij de bank waar u uw hypotheek ook heeft afgesloten. Aan het kopen van een tweede huis zitten namelijk fiscale voordelen verbonden, maar ook sluit u een tweede hypotheek af die dan voordeliger is.

 

Wilt u een tweede woning aanschaffen, dan is het belangrijk om van tevoren na te denken over wat u met de woning wilt gaan doen. Het verschilt namelijk voor de belasting of u het huis voor privédoeleinden of als huurhuis wilt gaan gebruiken. Net als bij een hypothecaire lening voor uw eigen eerste huis, geldt het tweede huis als onderpand voor het afsluiten van de lening. Wanneer de tweede woning die u wilt aanschaffen in België ligt, zal het doorgaans minder lastig zijn om een lening af te sluiten dan wanneer de tweede woning in het buitenland ligt. Dit is omdat de risico’s voor een huis op Belgisch grondgebied voor de kredietverstrekker lager liggen dan bij een huis in het buitenland. Voor de bank is het complexer om beslag te leggen op een huis dat op buitenlands grondgebied ligt.

Lopend krediet

U kunt in de meeste gevallen een bedrag lenen dat gelijk is aan de totale aankoopprijs van het tweede huis. Dit geldt echter alleen wanneer u tijdens de aankoop geen andere leningen heeft lopen. Bent u wel nog leningen aan het afbetalen, dan kunt u beslissen om het reeds betaalde bedrag terug op te nemen en dit als hypothecaire lening voor de aankoop van uw tweede woning te gebruiken. Het voordeel van het opnieuw opnemen van lopend krediet is dat u zo zelf de duur en het soort krediet kunt bepalen en dat u met dit bijkomende krediet van een belastingvoordeel gebruik kunt maken.

 

Het is wel belangrijk dat u weet dat er voor de aankoop van een tweede huis andere belastingregels van toepassing zijn dan bij het woonkrediet voor de eerste eigen woning. Bij de enige eigen woning kunt u van een woonbonus genieten, dat wil zeggen een fiscale korting die wordt toegekend ongeacht uw inkomen. Voor de tweede woning kunt u, wanneer u degene bent die een hypotheek tweede woning afsluit, gebruik maken van een belastingvoordeel dat afhankelijk is van het inkomen.

Loop geen onnodig risico

Zoals u kunt lezen, zitten er veel verschillende (fiscale) voordelen aan de aanschaf van een tweede huis. Dat neemt niet weg dat er bij het lenen van geld altijd een risico aanwezig is. Hoe veel u precies kunt lenen voor het kopen van een tweede woning kunt u het best overleggen met een adviseur. Die kan vaak het totale kostenplaatje voor u in kaart brengen, inclusief krediet, aflossingen en de voordelen die u kunt genieten. Heeft u alles op een rijtje, dan kan de zoektocht naar uw tweede droomhuis beginnen en verblijft u in de toekomst misschien wel in uw eigen vakantiehuis aan de kust.

simulatie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Let op: geld lenen kost ook geld.