Wie een woning wil kopen heeft heel wat werk voor de boeg. Het is niet zoals bij huren dat je twee maanden waarborg moet kunnen voorleggen en je maandelijkse huur. Qua financiƫle middelen is dat een pak interessanter dan iets kopen. Maar op lange termijn komt het dan weer nadeliger uit, want je kan het niet inbrengen in je belastingen en het geld gaat naar de zak van je huisbaas. Maar kan je wel een hypotheek krijgen. Wat moet je ervoor doen en welke voorwaarden zijn er precies.
Start hier de aanvraag van je lening!
Voor wie nog huurt en iets wil kopen kan zich maar best goed informeren. Er zijn toch heel wat zaken anders en je hebt ook een grote som geld nodig. Ook al leen je het meeste, zeker al voor de aankoop van de woning, je hebt ook eigen middelen nodig voor de notaris en eventuele verbeteringswerken die je wil uitvoeren aan de woning zelf. Je zit al snel aan een groot bedrag, want eens je begint met een woning aan te passen, dan stopt het vaak niet meer. En zoals geweten, rekenen de notarissen goed door, dus dat kost je ook een hap uit je budget. Maar het is natuurlijk handig om te weten of je wel een hypotheek kan krijgen en wat de voorwaarden precies zijn.
Het spreekt voor zich dat je meerderjarig moet zijn en over een vast inkomen moet beschikken. Elke bank waar je zal informeren zal je dit wel meedelen. Het is namelijk belangrijk voor een bank om het risico in een klant zo laag mogelijk te houden. En als je geen vaste job hebt kan je ook geen hypotheek terug betalen. Dat is een situatie die geen enkele bank zal willen, en voor jezelf doe je dit best ook niet. Dat is alleen maar op problemen vragen. En de aankoop van een woning moet een start zijn van een mooie toekomst.
Je mag ook geen andere schulden hebben om een hypotheek te kunnen aanvragen. Andere leningen die te zwaar doorwegen op je budget kunnen ervoor zorgen dat er dan geen andere leningen meer mogelijk zijn. Je kan tot 1/3e van je inkomsten spenderen aan leningen. De bank zal dit zeker nagaan, maar jij kan ook alles al zelf eens berekenen. Voer eventueel een simulatie uit om te berekenen wat de maandlast is voor een bepaald aankoopbedrag.
Met zo een simulatie kan je handig berekenen en dan uiteindelijk bekijken wat in je budget pas. Ook in een bankkantoor is dit mogelijk en dan kan je alle voorwaarden eens horen en navragen waar je nog met onduidelijkheden zit. Er moet al veel gebeuren om geen hypotheek te kunnen krijgen, maar er zijn toch banken die voorzichtig zijn ivm het risico. Ook eigen middelen zijn belangrijk. Als je die kan voorleggen dan stijgen de kansen.