Op zoek naar een hypotheek? Vergeet niet de kosten te berekenen!

Je zal het misschien niet graag horen, maar er komen kosten bij een hypotheek. Een dienst afnemen bij een bank is niet gratis. Voor niets gaat de zon op, een spreekwoord dat je wel zal kennen. Maar je kent ook meerdere banken bezoeken om die kosten te vergelijken en daar kan jij je voordeel uithalen. Niet elke bank heeft dezelfde kostenpercentage bij een hypotheek. Vergelijk is dus de boodschap als je de hypotheek kosten wil berekenen.

Start hier de aanvraag van je lening!

De aankoop van je woning is een leuke maar ook lastige periode. Er valt veel te ontdekken, je kan naar heel wat woningen gaan kijken en je keuze maken. Het lastige is dat het ook financieel allemaal moet juist gaan. Tenzij je zelf een serieuze spaarpot hebt, zal je een bank moeten vinden die jullie een hypotheek wil geven. Als je een goed dossier hebt, kan je de bank vaak wel overhalen. Met een goed dossier bedoelen we dat je voldoende inkomsten hebt en niet teveel uitgaven. Inkomsten uit loondienst of zelfstandige activiteit tellen volledig mee. En aan de uitgaven kant moet je de uitgaven en eventueel alimentatie meetellen. Trek die twee van mekaar af en wat er van overblijft kan je spenderen aan een hypotheek. Er is wel een limiet op wat je kan uitgeven aan leningen uiteraard. Ongeveer 1/3e kan je uitgeven aan alle leningen en alimentatie samen. Dat is om jou als persoon te beschermen zodat je nog voldoende centen kan overhouden om levensmiddelen aan te kopen. Boodschappen zijn nu ook eenmaal nodig.

Maar over de kosten nu, hoe kan je die zo laag mogelijk houden? Er zijn twee manieren om een hypotheek simulatie te laten uitvoeren. Ter plaatse in een bankkantoor, daar kan je al je vragen stellen en zo veel mogelijk informatie opdoen. Een handige maar tijdrovende manier. Iets sneller is vanuit je eigen huis, met de computer een website van een bank bezoeken en daar de simulatie zelf uitvoeren. Op basis van je inkomsten en uitgaven kan je daar een bedrag berekenen welke je maandelijks moet betalen, het totaal bedrag dat je kan uitgeven aan de woning en wat de kosten zijn van de hypotheek. Daar moet je je even op focussen. Als je de kosten zo laag mogelijk wil houden, dan moet je meerdere banken gaan vergelijken. Hoeveel precies, dat kan je zelf uitmaken. Tot je een kostenpercentage ziet staan waar je gelukkig mee kan zijn.

Er zijn heel wat banken, dus je kan daar zoveel tijd in investeren als je zelf wil. Het kan zijn dat de eerste bank al een laag kostenpercentage heeft, maar het kan ook pas de tiende zijn. Maar in tegenstelling tot het bezoeken van banken zal je dit heel weinig tijd kosten. Op een uur heb je heel wat banken via het internet bezocht en een hypotheek simulatie gedaan.

Start hier de aanvraag van je lening!

Let op: geld lenen kost ook geld.