Een hypotheek aanvragen? Zo kan je de maximale hoogte berekenen!

Een hypotheek aanvragen? Dan ben je op zoek om een woning te kopen. Een ideale moment, want de rentes staan laag en dat wil zeggen dat je meer kapitaal kan lenen en minder kosten moet terug betalen. Op het einde van de rit kan je dus een beter afgewerkte woning aankopen en heb je minder kosten over de gehele duurtijd van de lening. Iets om over na te denken dus. Of schiet je liever in actie, dan kan je de hoogte van je hypotheek laten berekenen in een bank of online via het internet.

Start hier de aanvraag van je lening!

Als je toch plannen hebt om een woning te kopen, ga dan ook eerst op zoek naar de beste hypotheek die momenteel te verkrijgen is. Je kan hiervoor nog naar een bankkantoor gaan, de berekening laten uitvoeren en al je vragen afvuren. Maar als je meerdere banken wil bezoeken, zal je dit de nodige tijd kosten. Indien dat geen punt is, kan je vandaag nog starten met het vastleggen van afspraken. Wil je in de eerste plaats een indicatie van wat de hypotheek hoogte kan zijn in jullie geval, dan volstaat een berekening via de website van een bank. En dat kan je volledig zelf doen. Je hoeft enkel een overzicht te hebben van je inkomsten en uitgaven. Op basis van die gegevens kan je berekenen hoeveel je maandelijks aankan om af te betalen, en wat de totale hoogte van de hypotheek zal zijn. Zoals eerder vermeld, dit is een eerste indicatie. Wil je zekerheid en heb je effectief plannen om een bod uit te brengen, ga dan naar een bank voor een eerste aanvraag. Dan zal je weten of ze de hypotheek gaan goedkeuren of niet. Pas daarna kan je een bod uitbrengen. Het valt vaker voor dat mensen een ruw idee hebben van wat ze kunnen uitgeven, een bod uitbrengen op een huis of appartement, maar dan van de bank te horen krijgen dat ze geen lening kunnen krijgen. Indien de verkoper akkoord gaat met dat bod, dien jij als koper het voorschot als schadevergoeding te betalen.

Een belangrijke stap dus om zo een situatie te voorkomen, is te weten komen wat de hypotheek hoogte zal zijn. Inkomsten uit loondienst of zelfstandige activiteit komen hiervoor in aanmerking. Langs de uitgaven kant heb je andere leningen en eventueel alimentatie. Trek de uitgaven af van de inkomsten en wat er nog over blijft kan je spenderen aan de hypotheek. Niet alles, want je kan tot ongeveer 1/3e van je inkomsten spenderen aan leningen. De rest van het geld moet je kunnen spenderen aan voedsel en andere levensmiddelen en misschien zelfs nog wat sparen voor de toekomst. Dat vergeten veel mensen, dat ze na het afbetaling van de lening ook nog moeten leven. Met een gezin, auto en nog andere kosten, zie je het einde van de maand snel naderen en je bankstatus dalen.

Start hier de aanvraag van je lening!

Let op: geld lenen kost ook geld.