Hoeveel hypotheek heb ik nodig voor mijn droomhuis?

Om een woning aan te kopen heb je een hypotheek nodig. De bank leent je geld zodat jij een bod kan doen op een woning en met de verkoper overeenkomen met de verkoopprijs. Heb je nog eigen middelen die je wil aanwenden? Die kan je natuurlijk gebruiken om een deel van de aankoop te doen, of de notaris betalen en werken aan de woning. Mochten die er zijn natuurlijk. Maar hoeveel hypotheek heb ik nodig, kan je je wel afvragen als je het groot aanbod van woningen op de immo markt bekijkt. Wat zijn je wensen en wat kan je betalen.

Start hier de aanvraag van je lening!

Het is niet iets wat je vaak zal doen in je leven, een woning kopen. Het is vaak financieel een zware inspanning, maar je krijgt er ook veel voor terug. Je kan immers voor de gehele duurtijd van de hypotheek het in je belastingen opnemen. Zo doende maakt het op dat vlak al heel interessant. Een ander voordeel is, als je werken laat uitvoeren om de woning te verbeteren dat de waarde er ook van stijgt. Die waarde kan een voordeel zijn mocht je de woning later verkopen.

Maar de eerste vraag moet zijn hoeveel moet je hier precies voor lenen. Als je naar een bank stapt zullen ze je vragen wat de huidige inkomsten en uitgaven zijn. Op basis van die gegevens kan een bank berekenen hoeveel je kan lenen. En dan weet je ook direct hoeveel je maandelijks zal moeten afbetalen. Een oefening waar je dus twee belangrijke zaken mee te weten komt. We geven je de raad mee om niet bij één bank te gaan, maar bij meerdere banken. Aangezien het over zoveel geld gaat en er ook aanzienlijke kosten bijkomen, moet je dus op zoek gaan naar de bank met de laagste kosten. Het kostenpercentage of rente is vrij laag, maar over een termijn van gemiddeld 25 jaar en een hoog bedrag zijn de kosten toch niet min. Daarom moet je zeker banken en voorstellen vergelijken, zodat je de hypotheek kan afsluiten met zo weinig mogelijk kosten.

Een vaste of variabele rente. Dat hangt altijd wat af van je eigen voorkeur en de stand van de rente op dat moment. Bij vast heb je het voordeel dat je maandelijkse afbetaling voor de gehele duurtijd niet zal veranderen. Als de rente nu laag staat, dan is dat zeer interessant om te doen. Variabel kan dan weer interessant zijn als je weet dat de rente nog zal stijgen. Dan past de afbetaling zich automatisch aan. Bij een vast percentage en een daling van de rente zou je in principe de hypotheek laten herschrijven, wat je dan weer geld zal kosten bij de notaris. Hou dit goed in het achterhoofd vooraleer je een lening gaat tekenen en vraag dit goed na.

Start hier de aanvraag van je lening!

Let op: geld lenen kost ook geld.