Wat kan ik aan hypotheek krijgen? Hierop moet je letten bij je aanvraag!

Als je in een bankkantoor zit om informatie te vragen voor een hypotheek dan kan het zijn dat er zaken onbeantwoord blijven. Niet omdat de bediende het niet wou zeggen, maar omdat jij de vraag niet wist. Er zijn heel wat belangrijke zaken die je moet weten als je gaat kijken voor een hypotheek. Het is immers een serieuze inspanning en stap die je zet om een nieuwe woning te kopen. Twee vragen die je je wel zal stellen, hoeveel kan je lenen en wat kost het me maandelijks. Er zijn nog andere belangrijke zaken om te weten, maar laten we beginnen bij het begin.

Start hier de aanvraag van je lening!

De banken zitten als het ware te wachten om je te verwelkomen als nieuwe klant. Zowel via bankkantoren als via het internet kan je informatie bekomen en zelfs berekeningen laten maken ivm je hypotheek. Hoeveel het precies zal kosten over de gehele duurtijd en wat de maandlast is. Geen zin om naar een bankkantoor te gaan, blijf dan gewoon thuis. Open de computer en voer via het internet een hypotheek simulatie uit. Dan zie je direct of je het aankan of niet. Je hebt misschien al een bedrag in je hoofd dat je wil uitgeven per maand of voor de totale aankoop van de woning. Goed zo, maar kan je dat maandelijks ook betalen. Heb je voldoende inkomsten om daarvoor te zorgen? Een berekening zal je snel antwoord geven en je mogelijk met beide voeten terug op de grond zetten. Is het bedrag te hoog gegrepen, dan zal je de plannen wat moeten bijstellen en een woning zoeken die je minder geld zal kosten.

Er komt altijd heel wat bij kijken, niet alleen de aankoop van de woning zelf is een serieuze inspanning, maar de notaris kosten die er bovenop komen, die moet je ook uit eigen zak betalen. Hou dus rekening dat je nog heel wat eigen middelen moet hebben om de aankoop van een woning te doen. Ook al leen je alles met een hypotheek, eigen middelen zal een bank verwachten als je komt informeren. Ook voor werken aan de woning, mochten die nodig zijn, kan je met eigen centen betalen. Al kan je die makkelijker extra lenen via de bank. Zo stijgt de waarde van de woning ook en dat heeft een bank altijd graag. Mocht er iets verkeerd gaan en je kan de hypotheek niet meer terug betalen dan zal de bank de woning moeten verkopen. Als die dan meer waarde heeft gekregen door uitgevoerde werken, dan zien ze ook meer opbrengst.

Als je dus informeert in een bankkantoor of online via het internet, hou altijd je inkomsten en uitgaven bij de hand. Een loonfiche kan al voldoende zijn als je in loondienst werkt. Uitgaven zoals andere leningen of alimentatie zijn van tel voor een bank. Trek de uitgaven af van de inkomsten en met het resterend bedrag kan je dus een hypotheek aangaan. Let wel, je kan tot ongeveer 1/3e van je inkomsten uitgeven aan leningen. Alle leningen samen dus. Als je al een autolening of persoonlijke lening hebt lopen en daar komt nog de hypotheek bij, dan zal je dus minder overschot hebben om van te lenen.

Start hier de aanvraag van je lening!

Let op: geld lenen kost ook geld.