Welke hypotheek kan ik krijgen, en wat is mijn maandelijkse aflossing?

Ben je al enige tijd op huizenjacht en krijg je het gevoel dat je eindelijk weet waar je in wil gaan wonen. Het bezichtigen van huizen is een oefening in het bekijken van woningen. Wat is goed en wat niet. Maar het is ook een oefening in het onderhandelen met de verkoper. Uiteindelijk zal er een moment komen waar je een bod zal moeten uitbrengen en dan moet je over geld praten. Weet je al hoeveel je kan lenen en wat de maandlast zal zijn? Indien niet, dan moet je zo snel mogelijk een hypotheek simulatie laten uitvoeren.

Start hier de aanvraag van je lening!

Een hypotheek simulatie kan je op twee manieren bekomen. Dit is een stap die je moet nemen als je wil weten welke hypotheek ik kan krijgen. De eerste manier is de meest tijdrovende, je stapt naar enkele banken en spreekt met een bankbediende. Met je financiĆ«le gegevens kan een berekening gemaakt worden en zal je weten wat de hypotheek je maandelijks zal kosten. Is dat bedrag te hoog dan zal je moeten zakken in de totale aankoop van de woning. Je zal dus inderdaad naar een minder groot of andere afwerking moeten kiezen. Als je dan toch naar een bankkantoor wil stappen, ga er dan naar meerdere. Zo leer je alles te vragen in de gesprekken en hoor je ook alle informatie meerdere keren. Handig om steeds mee te nemen naar de volgende bank. De tweede manier, daarvoor hoef je je huis niet te verlaten. Neem de computer en surf naar de websites van enkele banken. Ook daar kan je een simulatie uitvoeren door het invoeren van je gegevens. Inkomsten en uitgaven, eigen middelen en duurtijd van de lening. Dat is al voldoende om in de eerste fase een hypotheek simulatie te verkrijgen. Ook hier doe je er maar best aan verschillende banken te doen, zo zie je de verschillen. En die verschillen zitten vaak in de kosten van de lening. Want op een hypotheek betaal je uiteraard ook kosten en die zijn niet min. Aangezien je voor een lange tijd leent en het bedrag aanzienlijk is, spreken we over duizenden euro’s kosten die bovenop het ontleende kapitaal komt.

Wat je dan uiteraard het best doet is de bank kiezen die een hypotheek heeft met de laagste kosten. Zo betaal je minder af over de gehele duurtijd, maar ook maandelijks zie je minder geld van je bankrekening gaan. Bekijk dus de kosten en voorwaarden goed per bank. Er zijn vaak nog verplichtingen die je naast de hypotheek moet afnemen, zoals schuldsaldo verzekering en een brandverzekering. Sommige banken verplichten je deze af te nemen, anderen niet. Ook daar kan het een groot verschil zijn in kosten.

Start hier de aanvraag van je lening!

Let op: geld lenen kost ook geld.