Hoeveel hypotheek kan ik krijgen met mijn salaris? Doe de test!

De hoogte van je hypotheek hangt af van het salaris van jou en je partner. Dat is zo wat de eerste vraag die je bank zal stellen als je langs gaat voor een simulatie. Het spreekt voor zich dat je de hypotheek moet terug betalen. En de bank wil weten waar je werkt en hoeveel de inkomsten zijn. Ook bij een online simulatie zal je je inkomsten moeten invoeren in het daarvoor aanbevolen veld. In beide gevallen zal je wel een berekening krijgen.

Start hier de aanvraag van je lening!

Het is belangrijk voor een bank om bij elke dienst die ze verstrekken om het risico zo laag mogelijk te houden. Want een bank moet bekijken wat ze aan jou hebben als klant. Omgekeerd is dat ook zo, jij wil immers dat de bank zijn werk goed doet en jou de beste begeleiding kan geven. Want een woning aankopen en een hypotheek aangaan, zijn zaken waar toch heel wat bij komt kijken. Het gaat niet alleen over de aankoop van de wagen, je moet ook zorgen voor de notaris, de hypotheek vergelijken met meerdere banken en dan natuurlijk eens je de sleutel hebt eventuele werken aanpakken. Voor de notaris en de werken heb je natuurlijk wat eigen budget nodig. Anders kan een bank weigerachtig zijn over de lening. Geld om werken aan een woning uit te voeren kan je in veel gevallen wel nog extra lenen. In andere gevallen gebruik je je eigen centen. Dit moet je zeker hebben als het gaat over de betaling van de notaris. De kosten voor een notaris kan je ook in sommige gevallen bijlenen, maar vaak gaat dit over een persoonlijke lening, waardoor het niet meer zo interessant is.

Om te weten hoeveel je precies kan lenen met je salaris moet je al je inkomsten samentellen met die van je partner. Je hebt mogelijk ook enkele vaste uitgaven. Voor een bank zijn dan belangrijk: andere leningen en eventueel een alimentatie die nog loopt. Indien die er zijn moet je deze bedragen aftrekken van je inkomsten. Dan kom je uit op het deel geld dat je nog overhebt om van te lenen. Maar let er wel op dat de regel is dat je maar 1/3e van je inkomsten kan spenderen aan alle leningen die op eenzelfde moment lopen. Dus als je samen 3000 euro inkomsten hebt, geen andere leningen hebt lopen, dan kan je ongeveer 1000 euro uitgeven aan je hypotheek. Dat is natuurlijk een ruime berekening, maar het is wel in die aard dat je mag beginnen denken.

Ook als je alleen leent telt die 1/3e regel. Een bank doet dit zodat jij als klant niet teveel zou lenen in één keer en nog geld kan overhouden voor andere zaken van aan te kopen. Want je moet nog kunnen leven ook natuurlijk. Een lening hebben is leuk, maar als er geen brood op de plank komt dan zal je maar ongelukkig leven.

Start hier de aanvraag van je lening!

Let op: geld lenen kost ook geld.