Hoeveel lenen? Alles wat je moet weten over je hypotheek!

Een hypotheek is misschien wel de moeilijkste soort lening van alle leningen. Het gaat ten slotte over de aankoop van een huis, en dat doe je niet zonder nadenken. Het gaat ten eerste over zeer veel geld. Waarschijnlijk de grootste aankoop in je leven, mogelijk ook de enige woning die je ooit zal kopen. De eerste vraag die bij je opkomt is hoeveel je kan lenen. Want op basis daarvan kan je een selectie maken van huizen die je wil bezichtigen.

Start hier de aanvraag van je lening!

Een standaard woning is voor iedereen anders, maar laat ons ervan uitgaan dat je hiermee een woning hebt met normale oppervlakte, drie slaapkamers een tuin en eventueel nog een garage. Dan spreken we al vaak over een bedrag van zeker 200000 euro. Iets wat je zelf niet zomaar kan ophoesten en waar je dus een bank voor moet aanspreken. Zij willen je gerust horen als potentiƫle klant, maar om een berekening te bekomen moet je je inkomsten en uitgaven voorleggen aan de bank. Dat kan met loonfiches en officiƫle documenten zodat de berekening ook waarde heeft. Dan weten jij en je partner onmiddellijk hoeveel je maandelijks moet afbetalen en wat je maximaal kan uitgeven aan de woning. Als je huizen of appartementen wil gaan bekijken en je staat in de droomwoning, maar je weet niet hoeveel je kan uitgeven. Dan is het zonde dat je nog geen bod kan uitbrengen. Zonder te weten hoeveel je kan uitgeven mag je zeker geen bod uitbrengen. Een bod is bindend en als de verkoper akkoord gaat dan ben je verplicht de woning ook aan te kopen. Als de bank dan geen lening geeft dan ben je het al betaalde voorschot kwijt. Een situatie die je niet wil meemaken.

Je kan tal van banken bezoeken om zo een berekening te laten maken. Nog net iets makkelijker is via het internet alles zelf berekenen. Banken hebben allemaal een eigen website waar je naast veel informatie ook berekeningen of simulaties kan uitvoeren. Daar geef je de gevraagde cijfers in en je krijgt al snel resultaat. Ten eerste weet je hoeveel je maximaal kan uitgeven en ten tweede zie je hoeveel dat zal gaan kosten per maand. En nog belangrijker, ten derde, zie je wat het kostenpercentage is voor dat bedrag en maandelijkse last. Als die te hoog is naar je gevoel, kijk dan uit naar een andere bank, waar de voorwaarden een stuk beter zijn. Het kan je immers heel wat geld besparen door de goedkoopste bank te zoeken die de laagste kosten kan aanbieden. Zo bespaar je maandelijks heel wat geld en zeker en vast ook op lange termijn voor de gehele duurtijd van de lening.

Zo kan je dus aan de slag en op enkele momenten tijd een totale berekening klaar hebben van een bank voor jouw specifiek geval. Blijf zoeken en banken vergelijken, alleen zo hou je er de beste deal aan over.

Start hier de aanvraag van je lening!

Let op: geld lenen kost ook geld.