Hoeveel kan ik lenen als ik studieschuld heb?

lenen als ik studieschuld heb

Studeren is natuurlijk investeren in je toekomst, want uiteindelijk zorg je met een baan voor betere kansen op de arbeidsmarkt. Wanneer u echter niet voldoende geld had om uw studie te financieren heeft u wellicht een lening afgesloten. Die lening kent vaak soepele voorwaarden en mag vaak over een zeer lange looptijd worden terugbetaald. Toch is het een echte schuld die overal meetelt en ook wordt meegenomen bij bijvoorbeeld de aanschaf van een huis.

simulatie

Een lening voor je studie
De studielening is een financiële steun die na de studie moet worden terugbetaald met rente. In Vlaanderen wordt dit geregeld door het Vlaams Gemeenschap. Op dit moment wordt de studielening nog zelden verstrekt. Wel zijn er verschillende privéfondsen die eventueel studieleningen verstrekken. Voorbeelden hiervan zijn het BGJG (Bond voor grote en jonge gezinnen), het Limburgs Studiefonds de Vereniging van Burgerlijk Ingenieurs en de stichting Fernand Lazard. Studenten die een studiebeurs hebben die ontoereikend is om alle schoolkosten te dekken of die niet in aanmerking komen voor een studiebeurs kunnen hier een lening aanvragen. Bekijk ook eens de mogelijkheden bij de provincie. Het Fonds van de Limburgse Studieleningen bijvoorbeeld, verstrekt renteloze studieleningen aan studenten die niet voldoende geld hebben om te studeren. De lening wordt na het afronden van de studie terugbetaald. Wanneer u in aanmerking komt voor een lening kunt u per jaar minimaal 500 en maximaal 3.000 euro lenen. De studieschuld voor alle academiejaren kan oplopen tot maximaal 12.000 euro. Voor een studielening kunnen studenten terecht bij de sociale dienst van de onderwijsinstelling.

Lenen met een studieschuld
Vaak is lenen naast een studieschuld niet even gemakkelijk. Maar, u moet er ook zeker bij stil staan dat u dan eigenlijk twee verschillende leningen aflost. Naast een aflossing voor de studieschuld betaalt u dus ook elke maand een flink bedrag aan aflossing voor een andere lening. En dat naast alle vaste lasten die daar nog bovenop komen. Ook is het lastig om een hypothecaire lening af te sluiten wanneer u een studieschuld hebt. Deze wordt namelijk gewoon meegenomen in de berekening van de hypotheekverstrekker. Studieleningen worden over het algemeen echter niet geregistreerd. Het is echter wel belangrijk om zelf oog te houden op de maandlasten die u met elkaar moet gaan combineren. De hypotheekverstrekker houdt dan bij het berekenen van de maandlasten die u kwijt kunt en dus de hoogte van de lening geen rekening met uw studielening. U zult dus uiteindelijk gewoon kunnen lenen maar hebt dus ook hogere maandlasten dan voor u eigenlijk wordt aangeraden. Om een goede inschatting te maken moet u ongeveer rekenen om maximaal 1/3 van uw inkomen kwijt te kunnen aan het aflossen van leningen. Het is dus niet verantwoord om bovenop de maximale hypotheeklasten die voor u worden berekend ook nog de aflossing van je studieschuld te nemen. Het is dus zeker mogelijk om te lenen naast een studieschuld, maar ben ervan bewust dat het een stuk verstandiger is om uw studieschuld gewoon te laten meenemen in de berekening van uw draagkracht. U wilt natuurlijk niet dat u in een situatie terecht komt waarin u uw schuld niet kunt betalen.

simulatie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Let op: geld lenen kost ook geld.