Hoeveel kan ik lenen als mijn ouders garant staan?

lenen voor een huis

Steeds vaker komt het voor dat het krediet dat kan worden aangevraagd te laag is voor de aankoop van de woning die is gewenst. Het is dan een optie om meer te lenen wanneer de ouders garant staan. Wilt u dus een hypotheek afsluiten als starter maar krijgt u zelf de financiering niet rond? Kijk dan ook eens naar de mogelijkheden voor het garant staan van uw ouders. Het komt steeds vaker voor dat ouders voor een gedeelte eigenaar worden van de woning voor hun kinderen omdat de bank anders de hypothecaire lening weigert. Meestal investeren de ouders bijvoorbeeld 10 procent van de aankoopsom in het huis, of staan zij garant wanneer de kinderen een hypotheek afsluiten.

simulatie

Ouders die meehelpen met de aankoop van de woning van de kinderen
Wanneer ouders besluiten om mede eigenaar te worden van het huis van hun kinderen omdat de hypothecaire lening niet voldoende was voor het kopen van een huis worden zij dus ook mede verantwoordelijk voor het aflossen van deze lening. Zeker wanneer de kinderen in het begin van hun carrière staan en dus nog geen stabiel en vast inkomen hebben, is het erg moeilijk om voldoende te lenen bij de bank. Banken nemen geen genoegen meer met gewone borgstelling van de ouders en dus wordt er steeds vaker geëist dat de ouders mede eigenaar worden en dus daadwerkelijk minimaal 10 procent van het huis betalen. Anders wordt de aanvraag voor een hypotheek vaak geweigerd. Wanneer de ouders daadwerkelijke 10 procent van de lening onderschrijven is dit voor de bank minder risico. Het wordt dus steeds moeilijker voor starters om aan voldoende krediet te komen voor het aankopen van een woning. Sinds het uitbreken van de crisis zijn de kredietnormen steeds verder verscherpt en is het bedrag dat zij kunnen lenen lager en lager geworden. Vooral voor jonge mensen is het steeds moeilijker om een geschikt woonkrediet af te sluiten. Omdat banken het minimum inkomen omhoog hebben getrokken waar leners over moeten beschikken na aftrek van maandelijkse leninglast en andere vaste lasten is een nieuwe moeilijkheidsgraad voor het verkrijgen van een lening. Ook moet bij leningen met een looptijd langer dan 25 jaar vaak 10 tot 20 procent van de aankoop zelf worden meegefinancierd. Voor veel jonge starters die zich net op de arbeidsmarkt bevinden is het daarom nog moeilijker om een hypothecaire lening af te sluiten als de ouders niet mee investeren. Daarbij komt ook dat werkgevers door de crisis minder gemakkelijk een stabiel contact aanbieden aan het personeel. Daardoor is het aanvragen van een lening nog moeilijker.

Daarnaast zitten er nog wat haken en ogen aan. Want wanneer het inkomen van het kind is gestegen en hij of zij de hypotheek volledig op zich kunnen nemen kan enkel uit de onverdeeldheid worden gestapt mits 2,5 procent van de waarde van de woning wordt betaald aan de fiscus.

Lenen als ouders garant staan
Bij een hypothecaire lening is het enkel borg staan van de ouders meestal niet meer genoeg. Vaak moeten de ouders zelfs voor 10% mede eigenaar worden van het object. Toch is het in sommige gevallen mogelijk om meer te lenen als de ouders garant staan, voor verschillende leningsvormen. Zo kan het bijvoorbeeld voorkomen dat je ouders voor 25% garant kunnen staan en u dus 25% meer kunt lenen. De ouders zijn in dat geval mede eigenaar van de hypotheek en worden dus ook mede aansprakelijk wanneer het niet lukt de lening af te lossen. Dit geeft voor de bank zekerheid dat zij het geld daadwerkelijk kunnen terugeisen en hierdoor is het dus wel mogelijk om meer hypotheek te krijgen. Hoeveel u kunt lenen en hoe hoog de hypotheek is wanneer uw ouders garant staan kunt u vaak checken op de site van verschillende hypotheekverstrekkers en is afhankelijk van uw inkomen en eigen vermogen en dat van uw ouders.

simulatie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Let op: geld lenen kost ook geld.